Muntii Apuseni sunt încărcați de istorie și ocupă primul loc în Europa ca relief carstic. Sunt nenumărate motive pentru care Apusenii trebuie să fie descoperiți, peșteri impresionante, cascade spectaculoase, chei fermecătoare și sate străvechi, cu obiceiuri păstrate peste veacuri.

Munții Metaliferi, locația în care suntem situați, păstrează încă farmecul rural despre care ne vorbesc poveștile și legendele munților românești. Fără să exagerăm, satele din această regiune sunt adevărate comori, ulițe înguste aproape de poalele versanților. Relieful bizar al Munților Metaliferi fac din această regiune locul “vânat” de fotografii din întreaga țară. Dominați de prezența Detunatelor și a Cheilor Cibului și Glodului, această regiune este o adevărată carte de vizită a naturii.

Muntii Apuseni datorita asezarii si bogatiilor de la sol si de subsol au reprezentat un punct strategic important in toate timpurile. Aici se afla cea mai veche localitate atestata documentar din Romania, o foarte veche galerie de extractie a aurului inca de pe vremea romanilor, aici s-au nascut personalitati care acum sunt scrise in cartea de istorie si sunt considerati eroi ai neamului,  tot aici si-a gasit inspiratie Ion Agarbiceanu cand a conceput nuvela Fefeleaga una care expune viata localnicilor din zona, în cel mai frumos și curat mod posibil.

Fiecărui peisaj cu stânci îi corespunde unul rural, profund domestic, cu căsuţe de piatră și lemn, căpiţe de fân şi punţi înguste peste ape repezi. E cum ţi-ai imaginat că ar arăta un tărâm rupt de lume. Cuprinde patru mari subdiviziuni montane: Munții Bihor, Muntele Mare, Munții Trascău și Munții Metaliferi.   Ocupatia cea mai veche in Apuseni este fara doar si poate mineritul, iar aceasta meserie care de ceva ani este in pericol totusi speram sa renasca, chiar daca va fi sub alte forme, alta infrastructura si alte conditii, totusi urmele lasate din cele mai vechi timpuri sunt conservate si pot fi vizitate in mai multe localitati din Apuseni. O alta meserie care isi regaseste insemne in cele mai vechi carti ale istoriei din zona este cea in exploatarea si prelucrarea lemnului, dar trebuie sa amintim si faptul ca in trecut zona Apusenilor era cunoscuta ca o importanta zona de crestere a animalelor chiar daca acum aceasta ramura este pe o linie descendenta.

Cheile Glodului sunt adâncite într-un mare platou calcaros şi îţi atrag atenţia ca peisaj. Abrupturile cheilor sunt golaşe, străpunse de ogaşe imense, de ţancuri şi vegetaţie. Din loc în loc, măguri teşite se înalţă cu zeci de metri deasupra platoului, formând o serie de forme carstice spectaculoase, între care doline şi văi. Rezervaţia include faimosul Izvor al Tămăduirii, peştera Feciorilor și renumitul pasaj Strâmtura, inaccesibil în anotimpurile ploioase. Ne bucurăm că ne situăm la câteva minute de mers pe jos de această minune a naturii, în partea de sud – est a Munţilor Stănijei, o subdiviziune a Munţilor Metaliferi, în lungul Pârâului Ardeu, afluent al Pârâului Geoagiului, la limita dintre judeţele Alba şi Hunedoara.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *