Munții Apuseni sunt încărcați de legende și foarte multe dintre ele sunt încă în memoria celor care locuiesc în această zonă. Aproape de casa noastră se regăsesc vechile mine de la Haneș. Au trecut aproape 12 ani de la închiderea minei principale, oamenii au rămas cu amintirile… Riscurile muncii din adâncurile pământului au detarminat apariția diferitelor superstiții, legende și tradiții miniere.

Una dintre cele mai cunoscute legende este Vâlva Văii. O făptură mitologică care călăuzea drumul minerilor spre filoanele de aur și îi atenționa de fiecare dată când urma să se întâmple ceva rău. Această făptură căpăta diferite forme, în funcție de locația minelor. Aproape fiecare mină avea o “vâlvă”, un spirit protector. Aceste mituri ridicau morarul minerilor și se amplificau în funcție de evenimentele ivite în viața de zi cu zi a minerilor. În momentul în care nu mai găseau aur, se considera că Vâlva a părăsit mina respectivă și atunci începeau necazurile. Spiritele protectoare ale minelor nu erau întotdeauna bune și oamenii se rugau de fiecare datâ când coborau sub pământ. Există foarte multe superstiții legate de aceste făpturi ale minelor și înfățișările erau multiple: moșneag, solfat, fată frumoasă, bătrână, om pitic…

Minele din zona Almașului Mare asigurau traiul locuitorilor. Aici munceau zilnic aproximativ 1000 de persoane, munca din galerii le oferea posibilitatea să-și câștige pâinea de zi cu zi. Ultimii 500 de ani au fost deosebit de importanți pentru dezvoltarea zonei și stabilirea rădăcinilor în ceea ce privește dezvoltarea rurală. După închiderea minelor, zona a căzut în uitare, chiar dacă în prezent potențialul turistic este impresionant.

Vechiul amplasament al funicularului lung de aproape 7 kilometri (în trecut făcea legătura peste munte între mina Haneş şi uzina de prepapare de la Zlatna) se poate transforma în amplasament pentru telegondole care să transporte turiștii către muntele Breaza. Cu sprijinul persoanelor competente, galeria Haneş – Larga se poate transforma în obiectiv turistic important pentru zona noastră. Chiar dacă are zeci de ani de exploatare, este o mină cu aeraj natural foarte rezistentă.

By admin

2 thought on “Superstitiile minerilor din Muntii Apuseni”
  1. Referitor la funcularul de care amintea-ti mai susu, acesta a fost taiat bucati si dus la fier vechi de catre o persoana care conduce si acum Almasu Mare !

    1. Buna ziua. Multumim pentru comentariu. Întradevăr, există și lucruri care nu fac cinste zonei… preferăm să aducem în discuție subiectele pozitive.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *