În Munții Trascăului găsim una dintre cele mai vechi așezăminte călugărești din România, Manastirea Ramet.

Biserica Veche păstrează fragmenar mai multe straturi de pictură veche, una dintre ele având ca dată de proveniență anul 1300. O altă valaore artistică importantă o reprezintă picturile de factură post-brâncovenească ce datează din anul 1749. Tot aici găsim un muzeu de carte veche, icoane pe lemn, sticlă și foarte multe obiecte etnografice.

Un aspect extrem de important, în timpul lucrărilor la fundația bisericii s-au găsit 20 de schelete umane. Institutul de Antropologie de la Iași a stabilit că aceste schelete sunt rămășițele unor bărbați ce nu au trăit mai mult de 50 de ani, erau lacto-vegetarieni și de aici premiza că locația a fost un puternic centru monahal înainte de anul 1377.

Zona este foarte importantă și din punct de vedere turistic. Găsim aici Cheile Mănăstirii, greu accesibile si spectaculoase. Rezervația este complexă, reprezintă un peisaj pitoresc deosebit și conservă o serie de plante rare, drept pentru care este interzis pășunatul, culegerea florilor si a fructelor, tăiatul lăstarilor sau a copacilor.

Cheile Mănăstirii pot fi admirate de la nivelul șoselei, jgheaburile imese de piatră se impun în peisaj. Stâncile cheilor oferă panorame ce-ți taie răsuflarea. Vizibilitatea de la cei 1250 de metri este senzațională.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *