Casa Glod are onoarea să fie situată foarte aproape de aceste cetăți încărcate de istorie, inclusiv faimoasa Sarmizegetusa Regia, fosta capitala a Daciei, constituie parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind testamentul cel mai de preț pe care dacii l-au lăsat în urma lor. Daca esti in preajma, nu rata ocazia de a explora vechile cetati dacice.
Cetatea dacică Piatra Roșie
Cetatea de la Piatra Rosie facea parte din sistemul de fortificatii dacice din zona Muntilor Orastiei, având ca rol principal apararea dinspre V a capitalei Sarmizegetusa Regia de pe dealul Gradistea Muncelului. Ea a functionat pâna în timpul razboaielor daco-romane din anii 101-106 p. Chr., când a fost distrusa. Cetatea, ridicata din piatra, are forma patrulatera, cu laturile de 102 x 45 m, fiind prevazuta cu patru turnuri de aparare, situate în colturile incintei, iar un al cincelea fiind situat la mijlocul laturii de est a fortificatiei. În interiorul incintei au fost identificate vestigiile unei constructii de lemn, ale carei baze de piatra s-au pastrat integral. Pentru aprovizionarea cu apa a garnizoanei stationate aici, în coltul de nord-vest al cetatii exista o cavitate sapata direct în stânca. În afara incintei cetatii au fost observate urmele unui sanctuar, format din aliniamente de baze de coloane din piatra (plinte).
Cetatea dacică Costești – Cetățuie este una dintre cele șase fortărețe dacice din Munții Orăștiei care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO din România. Cetatea a fost construită în secolul I î.Hr. cu scop de protecție împotriva cuceririi romane. Se găsește lângă satul Costești, comuna Orăștioara de Sus din județul Hunedoara. Cetățuia Costești este situată pe valea Apei Grădiștei. Platoul superior al dealului unde este așezată cetatea are 514 m altitudine. Numele din vechime nu este cunoscut. Era o cetate puternică ce avea caracter defensiv, ea avea la bază o mare așezare civilă și era reședința obișnuită a regilor daci transilvăneni. Un alt rol al ei era acela de a apăra drumul spre cetatea Sarmizegetusa Regia.
Cetatea dacică Costești – Blidaru este una dintre cele șase fortărețe dacice din Munții Orăștiei care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO din România. Cetatea a fost construită în secolul I î.Hr. cu scop de protecție împotriva cuceririi romane. Se găsește lângă satul Costești, comuna Orăștioara de Sus din județul Hunedoara. Situată pe culmea Blidarului (750 m), este cel mai puternic complex fortificat din această zonă, fiind întins pe un platou de aproape 6000 mp. Străjuind malul stâng al apei Grădiștei, la fel ca și cetatea Costești, fortificația de la Blidaru cuprinde de fapt două incinte, unite între ele, având împreună șase turnuri puternice.