Conform celor mai recente însemnări, în România există peste 12.000 de peșteri inventariate și cartografiate. Aflată pe locul doi în Europa în ceea ce privește numărul de peșteri, România poate să se mândrească cu potențialul turistic pe care îl are.
Este foarte greu să faci un top al celor mai frumoase peșteri din țara noastră, toate sunt impresionante. Cum vremea începe să fie potrivită pentru drumeții, iată propunerea noastră din topul peșterilor din Munții Apuseni:
Pestera Huda lui Papara
Fără să fim subiectivi, este probabil una dintre cele mai frumoase peșteri din Apuseni. Accesul se face printr-un portal ce circa 40 de metri înălțime, cu o lățime de 6 metri la bază. Aici găsim Sala Minunilor, cu o înălțime de peste 100 de metri și este impresionantă datorită stalactitelor imense care ajung până la 8 metri. Întotdeauna locurile impresionante vin “la pachet” cu legende, iar Pestera Huda lui Papara nu face exceptie. Se spune că aici este locul în care Zamolxes s-a retras în meditație vreme de patru ani.
Pestera Meziad
Una dintre bijuteriile Munților Apuseni, Pestera Meziad impresionează prin dimensiunile sale. Este o peșteră foarte veche, a fost locuită de Homo sapiens și datează din perioada neoliticului. A fost menționată în tratatele de geografie în anul 1863, fiind astfel unul dintre cele mai vechi obiective turistice din țara noastră. Tot aici găsim colonii de lilieci aciuite în adâncurile peșterii.
Pestera Scarisoara
Este fără îndoială una dintre cele mai cunoscute peșteri din România, o adevărată emblemă a Munților Apuseni. Deși nu se cunoaște cu exactitate data la care a fost descoperită, este una dintre cele mai vechi peșteri cu gheață din țară. Volumul de gheață din interiorul peșterii atinge peste 75.000 de metri cubi, de aceea localnicii îi spun Ghețarul de la Scărișoara. Aceesul se face cu ajutorul unei scări metalice până în Sala Mare care are 108 metri lungime și 78 lățime. Speologii au foarte mult material de cercetare, sălile: Rezervatia Mare, Biserica, Rezervatia Mica si Galeria Coman sunt încă în fază de cercetare și oferă permanent informații prețioase pentru cercetători. Temperatura medie nu depășește un grad Celsius. Pestera este localizata pe raza comunei Garda de Sus, judetul Alba.