Județul Alba poate să se mândrească cu frumusețea ținutului, trebuie doar să-i acordăm credit, să îndepărtăm perdeaua rutinei și să pătrundem într-o altă realitate… o realitate în care timpul parcă stă în loc și oferă vizitatorului adevărate comori naturale.
Pentru toți cei care caută liniștea muntelui, vă prezentăm câteva locații care sunt adevărate oaze de liniște, ușor accesibile și extraordinar de frumoase.
Pădurea Sloboda. Este situată în Munții Trascău, se impune pe hartă ca fiind unul dintre cele mai plăcute spații recreative din județul nostru. Tezaurul valoros de copaci: carpen, fag, gorun sau molizi. Toate aceste detalii construiesc un ecosistem deosebit de important pentru Podișul Transilvaniei.
Poiana Narciselor de la Negrileasa. A fost declarată una dintre cele mai romantice locuri din România. Sute de mii de narcise acoperă în fiecare primvăvară Dealul Buciumatelor, la peste 1000 de metri altitudine. Locuitorii sărbătoresc în fiecare an această floare și adună laolaltă oameni veniți din toată zona Munților Apuseni și fiecare își etalează cu mândrie costumele populare. Obiceiurile, tradiţiile şi valorile populare sunt evidenţiate într-un cadru de basm. Rezervația se află la est de Vârful Vâlcoi (1.348 m), între Valea Negrilesei şi Valea Grozei. Poienile cu narcise ocupă culmea şi versantul nord-vestic al Dealului Buciumanilor, la altitudini cuprinse între 1.150 şi 1.250 metri. După o mică întrerupere, ele se continuă pe versantul sud-estic al muntelui Vâlcoi. Rezervaţia are o suprafaţă de aproximativ 45 de hectare.
Poiana Inimii. A fost descoperită destul de recent și Consiliul Județean Alba face eforturi pentru a transforma zona în arie naturală protejată. Este una dintre cele mai neobișnuite poieni ale României, se numește popular Poiana Inimii pentru că întradevăr are forma unei inimi. ( Vizibilitate foarte bună prin coordonatele 46°11’40” lat. N, 23°30’20” long. E)
Munţii Metaliferi au un relief extrem de bizar, dominat de prezenţa Detunatelor Golaşă şi Flocoasă cu înălţimi de 1.258 m, respectiv 1265m, precum şi a Cheilor Cibului şi Glodului. Cheile Cibului reprezintă una din cele mai accesibile rezervaţii de pe teritoriul judeţului Alba iar de-a lungul lor găseşti şi alte peisaje spectaculoase: cascada Cheile Cibului, Izvorul Mezotermal, peştera Bisericuţa, peştera Fără Fund şi peştera Gaura Mândrii.