Inima munților ascunde și astăzi case de poveste, un izvor curat de obiceiuri și tradiții românești. Casele tradiționale din județul Alba sunt caracterizate prin trei tipuri de case specifice pentru anumite perioade:
– Casa de cărămidă cu trei camere, acoperită cu țiglă specifică zilelor noastre. Nu lipsea nici cămara și pivnița, locul în care oamenii adunau roadele pământului.
– Casa de cărămidă cu două camere, acoperită cu țiglă, specifică perioadei dintre cele două războaie mondiale.
– Casa țărănească veche, construită din lemn și pereți de lut, acoperită cu paie. Aceste construcții sunt specifice secolului al XX-lea.
Nu trebuie să uităm faptul că aceste locuinte nu aveau o fundație solidă, ele se înălțau la suprafața solului și pleava grâului amestecată cu lutul formau bulgării care se introduceau între nuielele prinse de la un stâlp la altul. Așa se formau pereții. Ulterior, erau lipiți cu un pământ argilor care permitea obținerea unei suprafețe netede și aceștia se puteau zugravi cu var. Ca mențiune, abia după primul război mondial apar în zonă casele cu două încăperi de locuit, casele cu demisol apar în deceniul opt al secolului XIX-lea.
Meșteșugurile tradiționale au influențat foarte mult dezvoltarea localităților din județul Alba. Cojocăritul, industria textilă, prelucrarea lemnului, fierăritul și chiar mineritul aurifer. Nici coloniștii germani nu sunt demn de uitat, aceștia erau specializați în extragerea și prelucrarea fierului, locuitorii zonelor și mai ales părții Trascăului au trăit de pe urma acestui meșteșug, produsele pe care le confecționau au deschis o piață importantă în Transilvania.
Județul Alba privit din punct de vedere etnic trece peste hotarele sale naturale, ceea ce ne amintește de primii moștenitori ai satelor. Structura, așezarea, drumurile și întreg ansamblul de viață regională, aduc marturii de necontestat în ceea ce privește originea românească și istoria poporului nostru.
Fără doar și poate… românitatea şi românismul sunt permanente!