Poziția geografică favorabilă a făcut din județul Alba o regiune locuită fără întrerupere din cele mai vechi timpuri.
Fiecare perioadă istorică a lăsat urme de viață materială și spirituală, alcătuind istoria impresionantă a județului nostru. Civilizația dacilor a fost unitară și înfloritoare și continuă să uimească și astăzi istoricii care investighează sistematic cultura materială, culturală și spirituală a înaintașilor daco – geți.
Satele din județul Alba te întâmpină cu belșug de folclor, desprins din viața de zi cu zi a locuitorilor. Datinile transmise din generație în generație continuă să fie punct de legătură dintre trecut și prezent. Cu o sacralitate de de necontestat, momentele firești de zi cu zi sunt redate prin obiceiurile moștenite de la înaintași. Iubitorii de folclor au ocazia să cunoască aceste tradiții și expozițiile etnografice reprezintă un punct de legătură între lumea modernă și viața satului.
Datorită variatelor ocupații tradiționale, manifestările artistice sunt încărcate de folclor. Aici putem să aducem în discuție Fărşangul – Șase săptămâni de distrație, de la Bobotează până la începerea Postului Paștelui, băieții se duceau la fete îmbrăcați în costume populare. Doar așa le puteau face curte cum se cuvine și fetele le lăsau mâncare în semn de mulțumire. Alaiul seamănă foarte mult cu unul de nuntași, voia bună însoțită de muzicanți, preot, un măgăruș cărând un sicriu ce reprezintă iarna și anul vechi, tineri în costume populare… Toată lumea se adună în șipotul satului și începe “bârfa comunala”, acolo unde toată lumea este arătat cu degetul dacă a călcat strâmb în anul precedent, timp în care sicriul este lovit cu bâte pentru alungarea răului din sat. (foto CJ Alba)